Geldt het concurrentiebeding nog?
De oorspronkelijke, tijdelijke, arbeidsovereenkomst bevat een concurrentiebeding. Na afloop van deze arbeidsovereenkomst heeft de schoonheidsspecialiste de werkzaamheden bij de salon onverminderd voortgezet. De arbeidsovereenkomst is aldus telkens stilzwijgend verlengd, waardoor er na verloop van tijd een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. Het beding heeft zijn gelding behouden en behoefde niet opnieuw te worden overeengekomen. Dit zou anders zijn geweest als er een gewijzigde arbeidsovereenkomst tot stand zou zijn gekomen, bijvoorbeeld door een wijziging in de functie of in de aard van haar werkzaamheden waardoor het concurrentiebeding zwaarder zou zijn gaan drukken.
Is er reden het concurrentiebeding te vernietigen?
De rechter kan het beding geheel of gedeeltelijk vernietigen als de werknemer in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever onbillijk wordt benadeeld. Dat is hier niet het geval.
Volgens de rechter is in deze branche zeker denkbaar dat klanten bij vertrek van een medewerker zelf op zoek gaan naar de nieuwe werkplek van deze medewerker, en dat zij zich door die medewerker ook laten behandelen, zeker als de nieuwe vestiging slechts op 3 km afstand van de vorige werkplek gelegen is.
In dit licht vindt de rechter een straal van vijftien kilometer en ook de tijdsduur van twee jaar redelijk. Het belang van de werkgever weegt daarom zwaarder.
Tip: Sinds 1 januari 2015 kunt u in een arbeidscontract voor bepaalde tijd alleen een concurrentiebeding afspreken als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Die belangen moet u in de overeenkomst zelf specificeren en motiveren. Bij omzetting in een contract voor bepaalde tijd, hebt u meer vrijheid in de formulering van het beding. Het mag echter niet onredelijk bezwarend zijn.